Usein kysytyt kysymykset

Toivomme, että asunnon vuokraaminen, asuminen, asiointi ja poismuuttaminen on sinulle mahdollisimman vaivatonta. Asiointiasi nopeuttamaan olemme koonneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysmyksiin.

Vuokra-asunnon hakeminen

Kuinka kauan asuntohakemus on voimassa?

Asuntohakemus tulee uusia 3 kuukauden välein

Kuinka kauan asunnon saaminen voi kestää?

Rettan hakijarekisterissä on useita tuhansia asunnonhakijoita, minkä vuoksi emme valitettavasti voi arvioida tarkkaa aikaa asunnon saamiselle. Tarjonta vaihtelee suuresti eri paikkakuntien välillä

Millä perusteella Retta tarjoaa vuokra-asuntoja?

Vuokra-asunnon hakijan luottotietojen tulee olla kunnossa ja hänellä tulee olla riittävä vuokranmaksukyky.

Tarvitsen vuokra-asunnon vain esim. putkiremontin ajaksi. Onnistuuko se Rettan kautta?

Huoneistojen omistajat pääsääntöisesti arvostavat ja valitsevat vuokralaisen, joka viihtyy asunnossa mahdollisimman pitkään. Voit erikseen tiedustella, löytyisikö asuntoa lyhempään tarpeeseen (vähintään 3 kk).

Kuinka suuri vakuusmaksu Rettan välittämissä asunnoissa on?

Vuokravakuus vaihtelee 0–2 kuukauden vuokran välillä riippuen kohteesta ja huoneiston omistajasta

Miten voin hakea asuntoa?

Voit tutustua vapaihin ja vapautuviin asuntoihin täältä. Kun olet löytänyt sopivan asunnon, voit täyttää asuntohakemus täältä. Jos tarvitset apua asuntohakemuksen täytössä, voit olla yhteydessä Retta Asuntovuokrauksen asiakaspalveluun. Asuntoesittelyihin ja asuntoon liittyvissä kysymyksissä olethan yhteydessä kohteen vuokranvälittäjään. Molempien yhteystiedot löytyvät asuntoilmoituksesta.

Asuminen vuokra-asunnossa

Mikä on OmaRetta?

OmaRetta-palvelu on Retta Managementin sähköinen palvelukanava vuokralaisille (pl. LähiTapiola ja Ilmarinen) asumisen asioiden hoitoon. OmaRetta-palvelun ominaisuudet kaikille vuokra-asukkaille:

  • Kiinteistön tietojen tarkastelu
  • Ohjeet muutto- ja vikailmoitusten tekoon
  • Tarvittavat yhteystiedot asumisen asioiden hoitamiseen
  • Tiedotteet asumiseen liittyen

Lisäksi taloyhtiöstä riippuen on mahdollista myös mm:

  • Dokumentit ja tiedot
  • Ilmoitukset
  • Tehdä sähköinen muutto- ja vikailmoitus
  • Varaukset ja lisäpalvelut
  • Varata autopaikkoja, saunavuoroja ja muita tiloja
  • Vuokranmaksutiedot

Tutustu OmaRetta-palveluun täältä. Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä asiakaspalveluun.

Mistä saan asuntoni avaimet ja koska ne voi noutaa?

Avaimia ei luovuteta ennen vuokrasopimuksen alkamista. Avaimet voitte noutaa avainhallintaa hoitavalta taholta vuokrasopimuksella sovittuna muuttopäivänä tai vuokrasopimuksella ilmoitettuna hallintaoikeuden siirtymispäivänä.

Mistä voin tarkistaa vuokranmaksuun liittyviä asioita?

Vuokranmaksuun ja muihin maksuihin liittyen voit olla yhteydessä Rettan vuokravalvontaan. Tarkemmat yhteystiedot löydät esimerkiksi laskusta. Tarvittaessa voit tarkistaa tiedot OmaRettasta tai olla myös yhteydessä asiakaspalveluun, josta voimme yhdistää sinut vuokravalvontaa. 

Asiakaspalvelu on kiinni, mistä voin saada apua?

Asiakaspalvelu palvelee arkipäivisin klo 8:00-17:00 välillä, tarvittaessa meitä voi lähestyä myös sähköpostilla asiakaspalvelu.rm@retta.fi tai chatissä. Asiakaspalvelun ollessa kiinni sivuillamme sinua auttaa myös chattibotti, joka osaa vastata usein kysytyissä asioissa. Akuuteissa tilanteissa iltaisin ja viikonloppuisin olkaa aina yhteydessä huoltoyhtiöön, tiedot löytyvät kiinteistön ilmoitustaululta tai OmaRettasta

Asuinkiinteistössä on hieman rauhatonta, minne ilmoittaa asiasta?

Normaalit asumisäänet kuuluvat kerrostaloon. Häiritsevä metelöinti kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi naapurin kanssa, sillä he eivät välttämättä tiedä aiheuttavansa häiriötä. Naapureille tulee antaa yörauha klo 22:00-7:00 välisenä aikana. Vakavissa häiriötilanteessa tulee soittaa poliisille. Halutessasi voit tehdä häiriöilmoituksen kirjallisesti ja lähettää sen osoitteeseen asiakaspalvelu.rm@retta.fi.

Häiriöilmoitus suomi
Häiriöilmoitus englanti

Poismuutto vuokra-asunnosta

Minne voin palauttaa avaimet ja koska ne pitää palauttaa?

Ehdot avaimien palautukseen liittyen voit tarkistaa vuokrasopimuksesta. Avainten palauksen yhteystiedot voit tarkistaa OmaRettasta tai irtisanomisen yhteydessä saamastasi muutto-ohjeesta.

Vuokrasuhteeni on päättynyt. Kuinka pian saan maksamani vakuusmaksun takaisin?

Vuokravakuus palautetaan noin kuukauden sisällä sopimuksen päättymisestä, kun kaikki vuokrasopimukseen perustuvat vuokralaisen velvollisuudet on hoidettu. Vuokravakuus palautetaan irtisanomisilmoituksen yhteydessä annetulle pankkitilille.

Miten vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus pitää toimittaa, riittääkö sähköpostilla tehty irtisanomisilmoitus?

Suosittelemme vuokrasopimuksen sähköistä irtisanomista. Lue lisää vuokra-asunnon irtisanomisesta > 

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee aina toimittaa vuokranantajalle kirjallisena todistettavasti. Pelkkä sähköposti-ilmoitus ei ole riittävä, koska irtisanomiseen tarvitaan allekirjoitus. Skannattuna lähetetty, allekirjoitettu irtisanomisilmoituslomake hyväksytään. 

Vuokra-asuntoilmoituksessa mainitaan, että ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika on 12 kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta. Mitä tämä tarkoittaa?

Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee sitoutua vuokraamaan asunto vähintään yhdeksi vuodeksi, eli voit irtisanoa asunnon 12 kuukauden kuluttua siitä kun vuokrasopimus on alkanut. Jos sinun kuitenkin tulee irtisanoa vuokrasopimus ennen sopimaasi ensimmäistä irtisanomispäivää, on kyseessä sopimusrikkomus ja olet velvollinen maksamaan vuokranantajalle sopimussakkona 1 tai 2 kuukauden vuokraa vastaavan summan.

Mikä on irtisanomisaika ja miten se lasketaan?

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita tai tästä tai muusta laista muuta johdu.

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta (vuokranantajan irtisanomisaika). Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi (vuokralaisen irtisanomisaika).

Onko sinulla edelleen kysyttävää? Ole meihin yhteydessä. Katso yhteystiedot >>