Vuokramarkkinakatsaus Q4/2015

Vuokra-asunnon hakijoista tullut varovaisia – ”muistuttavat asunnon ostajia”

BKT oli edelleen laskussa vuoden 2015 viimeisen neljänneksen ajan. Kausitasoitettu työttömyysasteen trendi oli marraskuussa 9,2 %, ja työllisten osuus 15–64-vuotiaista 66,9 %. Kuluttajahinnat laskivat 0,2 % ja inflaatio Suomessa oli joulukuussa -0,3 %. Myös kuluttajien luottamus talouteen laski Q4:n loppua kohden: luottamusindikaattori oli joulukuussa +2,4 %, kun se oli marraskuussa +4,7 %.  

Yleinen taloustilanne heijastuu vuokramarkkinoilla vuokralaisten epävarmuutena vuokranmaksukyvystään. 

”Halukkaita esimerkiksi pääkaupunkiseudun vuokra-asuntoihin olisi, mutta yhä useammilla ei maksukyky anna myöten alueen vuokrille”, kertoo Retta Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi.

Vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,7 % vuoden takaisesta

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä 2,7 % vuoden takaisesta. Kolmanteen neljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,4 %.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 17,14 €/m² ja muualla Suomessa 11,44 €/m². Vantaalla vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat peräti 4 % vuodessa.

”Toisaalta alueilla, joilla tarjonta ylittää kysynnän, yksityiset vuokranantajat reagoivat vuokra-asuntojen tyhjäkäyntiin melko nopeasti tarkistamalla vuokrahintoja: kilpailukykyisillä vuokrapyynnöillä pyritään erottautumaan massasta”, Halkosalmi kertoo.

Vuokrausajat pidentyneet koko maassa

Retta Asuntovuokrauksen vuokramarkkinabarometriin vastanneet vuokranvälittäjät olivat ympäri Suomen yksimielisiä siitä, että vuokrausajoissa oli havaittavissa selvää pitenemistä kolmanteen neljännekseen verrattuna.

”Vuokrausaikoihin vaikuttaa vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntyminen: vuokralaiset tiedostavat, että heillä on valinnanvaraa, ja he ottavat aikansa vuokra-asunnon valinnassa. Vuokralaiset ovatkin tässä suhteessa alkaneet muistuttaa asunnon ostajia: vaatimustaso on entistä korkeampi”, Halkosalmi kertoo.

”Esimerkiksi uudiskohteissa vuokralainen saattaa haluta nähdä kaikki talon asunnot ennen päätöksen tekemistä. Vuokranhakijat eivät myöskään halua sitoutua pitkiin vuokrasopimuksiin. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia tarjoavat vuokranantajat ovatkin vahvoilla.”, Halkosalmi kertoo.

Jyväskylässä uusien ja vanhojen vuokra-asuntojen hintaerot kapenevat

Jyväskylässä vuokrahinnat nousivat 2,8 % vuoden takaisesta ja 0,8 % kolmannelta neljännekseltä. Keskimääräinen vuokrahinta neliöltä Jyväskylässä oli 13,14 €/m². Yksiöissä vuokrat nousivat 3,9 % vuoden takaisesta.  

Välittäjiemme mukaan myös Jyväskylän alueella vuokra-asuntojen kysyntä väheni ja tarjonta lisääntyi Q4:n aikana. Markkinoilla on paljon vuokra-asuntoja, ja hakijoilla on valinnanvaraa.

”Kaikissa asunnoissa vuokrapyyntö ei vastaa asunnon kuntoa: markkinoilla on vanhoja, remontoimattomia kohteita ja hyvin varusteltuja uudiskohteita, joissa vuokrapyynnöt ovat kuitenkin lähes samat”, Jyväskylän alueen myyntijohtaja Sami Nivala kertoo.

Uudiskohteet menevätkin tällä hetkellä Jyväskylässä paremmin vuokralle kuin vanhat asunnot. ”Myös Retta Asuntovuokraukselle on kevään ja kesän aikana valmistumassa laadukkaita uudiskohteita useammallekin eri asuinalueelle”, Nivala kertoo.

Välittäjiemme mukaan hyviä alueita asuntosijoittamiselle Jyväskylässä ovat keskusta, Lutakko ja uusi Kankaan tehtaan alue, joka on aivan keskustan tuntumassa lähellä palveluita. ”Sijainti on edelleen ykkösasia, mutta myös asunnon laatutaso on suuressa roolissa”, Nivala huomauttaa.

Lähteet: Retta Asuntovuokraus, Retta Tietopankki, Tilastokeskus

 

Talouden tunnusluvut Q4/2015:

 

 

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskimääräiset vuokratasot Q4/15