Vuokramarkkinakatsaus Q3/2015

Vuokrien nousu hidastumassa – maksukykyiset vuokralaiset vahvoilla

Heikko taloustilanne painaa myös vuokramarkkinoita

Vuokramarkkinoihin vaikuttavat talouden indikaattorit heikkenivät vuoden kolmannella neljänneksellä. BKT oli laskussa koko Q3 ajan, eikä merkkejä vahvasta parannuksesta ole näköpiirissä. Työttömyysaste syyskuussa oli 9,3 %, ja sen ennustetaan nousevan 9,5 %:iin loppuvuoden aikana. Kotimarkkinoiden tunnelmat säilyvätkin mollivoittoisina myös kolmannen neljänneksen ajan. Vuokramarkkinoita oleellisesti painava ilmiö on huomattava ero vuokrahintojen ja kuluttajahintojen välillä; palkansaajien ansiot eivät ole nousseet samassa suhteessa verrattuna asumiskuluihin.

Vuokrien nousu maltillisempaa kuin edellisessä kvartaalissa

Sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,9 % vuoden takaisesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat nousivat koko maassa 0,6 %, mikä on kuitenkin vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Lisääntynyt vuokra-asuntojen tarjonta on vaikuttanut yksityiseen vuokrasektoriin hilliten vuokrahintojen kasvua. Pääkaupunkiseudulla vuokrat olivat kolmannella kvartaalilla keskimäärin 17,07 €/m² ja muualla Suomessa 11,39€/m². Voimakkainta vuokrahintojen nousu verrattuna edelliseen neljännekseen oli Vantaalla (+1,2 %), missä esimerkiksi kaksioiden vuokrat nousivat peräti 1,7 % vuoden toiselta neljännekseltä.

”Isommissa, yli neljän huoneen asuntojen vuokrahinnoissa on sen sijaan ollut havaittavissa laskua Helsingin kantakaupungin alueella”, kertoo Retta Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi. ”Kolmioissa ja sitä pienemmissä asunnoissa nousua on kuitenkin edelleen n. 2-3 %. Alueellinen vaihtelu on suurta, ja vuokran määrään vaikuttavat oleellisesti asunnon sijainti ja kunto”, arvioi Halkosalmi.

Tarjonta lisääntyy: hyvistä vuokralaista kilpailua

Vuokra-asuntojen määrä on tasaisessa kasvussa. Asuntorahastot ja uudistuotanto vaikuttavat vuokra-asuntojen tarjonnan määrään positiivisesti.  Pääkaupunkiseudulla vuokra-asunnon hakijoiden määrä on ollut laskussa, ja tarjonta lisääntynyt. Hyville ja maksukykyisille hakijoille riittääkin vaihtoehtoja.

”Runsaan vuokratarjonnan takia vuokrausajat ovat pidentyneet, ja näyttöjä on enemmän. Yksityispuolella vuokranmäärittelyssä on erityisen tärkeää olla realistinen ja markkinatietoinen, muuten asuntojen tyhjäkäynnin riski kasvaa”, kertoo Halkosalmi.

”Suurimmat vuokranantajat ovat alkaneet käyttää erilaisia keinoja, kuten vuokravapaata kuukautta, houkutellakseen vuokralaisia etenkin pääkaupunkiseudun uudistuotannon asuntoihin. Myös vuokravakuuksia käytetään kilpailuetuina: jotkut vuokranantajista ovat pienentäneet vakuuksia, tai jopa poistaneet ne kokonaan”, kertoo Retta Asuntovuokrauksen Nina Stenberg.

Tampereella keskustan pienet vuokra-asunnot yhä suosiossa

Tampereella institutionaaliset sijoittajat ovat olleet aktiivisia, ja seuraavan vuoden aikana Tampereelle rakentuu useita uusia vuokrataloja. Suosittuja alueita ovat edelleen Amurin, Kalevan, Tammelan ja opiskelijoiden suosiman Hervannan alueet. Myös Vuores on hyvien kulkuyhteyksien ja uudistuotannon myötä alkanut kasvattaa suosiotaan. Keskusta-alueen yksiöt ja kaksiot ovat kaikista kysytyimpiä, ja se näkyy hintojen nousuna pienissä asunnoissa. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hinnat olivat Q3 Tampereella keskimäärin 13,64 €/ m², jossa kasvua on 0,6 % edelliseltä neljännekseltä. Myös Tampereella vuokrattavia asuntoja alkaa olemaan kysyntään nähden melko paljon, ja hyville vuokralaisille onkin kysyntää.

”Maksuhäiriömerkinnät erityisesti nuorilla ovat valitettavasti yleistyneet. Opiskelijakaupungeissa, kuten Tampereella, myös vaihtuvuus vuokralaisissa on suurta. Retta Asuntovuokrauksen Huoleton – palvelulla pystymme kuitenkin takaamaan vuokranantajalle sitoutuneen, maksukykyisen vuokralaisen”, kertoo Retta Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Hannu Ala-Pässäri.

Talouden tunnusluvut:

Talouden tunnusluvut Q3

Lähde: Retta Tietopankki

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100

Lähde: Tilastokeskus

Keskimääräiset vuokrat kaupungeittain Q3:

Keskimääräiset vuokrat kaupungeittain Q3

Lähde: Tilastokeskus

Lisätietoja: Sari Halkosalmi, Myyntijohtaja, Retta Asuntovuokraus Oy, Sari.Halkosalmi@retta.fi, GSM 0400243465