Vuokralainen, vältä nämä 5 yleistä virhettä – asiantuntija vinkkaa

Asutko vuokralla? Lue, miten välttää vuokrasuhteen yleisimmät sudenkuopat!

Jouheva vuokralla asuminen on sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu. Retta Asuntovuokrauksen yksikönpäällikkö Jesse Helvilä on kuitenkin törmännyt työssään muutamaan asiaan, jotka aiheuttavat usein hämmennystä vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Lue alta, miten vältät vuokralla asumisen viisi yleisintä virhettä, joita vuokralaiset usein tekevät.

1. Älä maalaa seiniä ilman vuokranantajan kirjallista lupaa

Vuokralainen ei saa tehdä asuntoon muutostöitä ilman vuokranantajan kirjallista lupaa. Tällaisia lupaa vaativia töitä ovat esimerkiksi seinien maalaaminen, tapetointi ja kiinteiden kalusteiden vaihtaminen.

Toisinaan vanhemmat vuokra-asunnot voivat olla pienen pintaremontoinnin tarpeessa, jolloin vuokranantajakin saattaa olla kiinnostunut ryhtymään muutostöihin. Tällöin on sovittava kirjallisesti, kuka tekee ja valvoo remonttia sekä miten kustannukset jakautuvat.

Uudiskohteissa tehdään usein takuutarkastuksia ensimmäisten kahden vuoden aikana valmistumisesta. Siksi on äärimmäisen tärkeää, ettei uusiin asuntoihin tehdä mitään muutostöitä ensimmäisten asuinvuosien aikana.

2. Lemmikkikielto asunnossa koskee kaikkia eläimiä

Lemmikkieläimet ovat nykyään tervetulleita moniin vuokra-asuntoihin. Jos lemmikit on kuitenkin kielletty, on sen takana useimmiten hyvät perustelut. Usein saatetaan ajatella, että syy lemmikkikieltoon on asunnon omistajan halu suojella asunnon pintoja, joihin esimerkiksi kissat ja koirat tekevät toisinaan vahinkoa. Suuressa osaa tapauksia syy kieltoon on kuitenkin asunnon pitäminen soveltuvana myös erityisryhmille, kuten allergikoille. Siksi allergia-asunnoissa ja muissa lemmikit kieltävissä kohteissa myös pienet lemmikit, kuten marsut, on kielletty.

3. Tarkkuutta vuokrasopimuksen irtisanomiseen

Toisinaan vuokralaisia hämmentää, milloin vuokrasopimuksen voi irtisanoa. Pääsääntöisesti vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi, joka lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Jos vuokralainen siis irtisanoo vuokrasopimuksensa toukokuun viidentenä päivänä, ei vuokrasopimus pääty kesäkuun viidentenä päivänä. Irtisanomisaika päättyy sen sijaan kesäkuun lopussa.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus on sopimustyyppi, jonka vuokralainen tai vuokranantaja voi irtisanoa joustavasti. Myös toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa voi kuitenkin olla tietty aika, esimerkiksi 12 kuukautta, jota ennen vuokrasopimusta ei voi irtisanoa seurauksetta. Jos sopimuksen irtisanoo ennen sopimuksessa määriteltyä aikaa, on irtisanoja velvollinen maksamaan vuokrasopimuksessa ennalta määrätyn sopimussakon.

Muuttopäiväksi on useimmiten sovittu vuokrasopimuksen päättymispäivä tai vuokrasopimuksen päättymispäivää seuraava arkipäivä. Tämän voi tarkistaa omasta vuokrasopimuksestaan.

4. Vuokrasopimuksen irtisanominen aina kirjallisesti

Kun vuokralainen haluaa irtisanoa vuokrasopimuksensa, tulee siitä ilmoittaa kirjallisesti vuokranantajalle. Esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanomiseksi ei riitä puhelu tai tekstiviesti, jossa asiasta ilmoitetaan.

Retta Asuntovuokrauksen välittämissä asunnoissa on pyritty minimoimaan epäselvyydet ja vahvistamaan vuokralla asumisen jouhevuutta. Retta Asuntovuokrauksen kautta vuokratuilla asunnoilla vuokrasopimuksen irtisanominen tehdään aina kirjallisesti erillisellä irtisanomislomakkeella.

5. Tee loppusiivous huolellisesti

Perusteellinen huoneiston loppusiivous kuuluu vuokralaisen vastuisiin. Toisinaan siivouksen yhteydessä unohtuu kuitenkin puhdistaa esimerkiksi lattiakaivo, jääkaappi tai liesi. Jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä ja tarjoaa seuraavalle asukkaalle hyvän alun uudelle vuokrasuhteelle, tulee loppusiivouksen sisältö ja laajuus varmistaa vuokranantajan ohjeista, jotka on saanut vuokrasuhteen alkaessa. Täsmävinkkejä loppusiivoukseen voi lukea myös artikkelistamme.