Vuokra-asumisen trendit: neliöistä tingitään, sijainnista ja mukavuuksista ei

Yksinasuvien määrän kasvu luo kysyntää pienille vuokra-asunnoille. Myös perheet tinkivät yhä useammin mieluummin neliöistä kuin sijainnista. Vuokra-asuntojen kokojen pienentyessä vaatimukset asunnon kunnolle ja varustelulle kasvavat.

1–2 hengen kotitalouksien määrän kasvu aiheuttaa muutoksia vuokra-asuntojen kysyntään.

”Varsinkaan nuoret kaupunkilaiset eivät halua enää maksaa ylimääräisistä neliöistä. Yhä enemmän kysytään pieniä yksiöitä, jossa palvelut ovat heti ulko-oven takana; kotona käydään vain nukkumassa”, Retta Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi kertoo.

Sijainti onkin edelleen yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, kriteeri nuoren vuokra-asunnolle. Pääkaupunkiseudulla myös perheellisten vaatimuksissa vuokra-asuntojen sijainnille on havaittavissa muutosta: pitkiä työmatkoja halutaan vähentää, eikä omakotitalo kaupungin ulkopuolelta olekaan enää ainoa lapsiperheen asumismuoto. Yhä enemmän kysytään vuokra-asuntoja kaupungista, missä myös lasten päiväkodit, koulut ja harrastukset ovat lähellä.

”Perheellisetkin hakevat pienempiä vuokra-asuntoja ja halvempia vuokrahintoja. 60 neliöisen kolmion vuokra on varsinkin keskusta-alueella huomattavasti halvempi, kuin 70–80 neliöisen kodin”, Halkosalmi jatkaa.

”Muualla Suomessa, esimerkiksi Tampereella, lapsiperheitä on vuokrahakijoiden joukossa suhteellisesti vähemmän pääkaupunkiseutuun verrattuna”, Pirkanmaan alueen myyntijohtaja Hannu Ala-Pässäri kertoo.

Vaatimukset vuokra-asuntojen varusteluita kohtaan kasvussa

Vaatimukset vuokra-asuntojen varustelusta ovat kasvaneet sukupolvelta seuraavalle. Vuokralaiset haluavat rahalleen vastinetta. Varustelutason ja kunnon on vastattava vuokrahintaa.

”Vuokra-asunnoissa odotetaan olevan vähintäänkin kodinkoneet, kuten tiskikone ja pyykinpesukone. Myöskään asunnot, joissa on muovimatot, eivät ole enää hakijoiden suosiossa: lattiassa täytyy olla laminaatti tai parketti”, Halkosalmi kertoo.

Trendikkäinä vuokrakohteina pitävät pintansa vanhat, remontoidut kerrostalokohteet.

”Vanhat kerrostaloasunnot menevät paremmin vuokralle, jos ne ovat remontoituja. Kantakaupungin alueella vaatimukset vuokra-asunnon varustelulle, kuten saunalle ja parvekkeelle, eivät ole niin kovat kuin kantakaupungin ulkopuolella”, Halkosalmi kertoo.

Helsingin kantakaupungissa ja erityisesti arvoalueilla asuntojen puutteet hyväksytään sijainnin ja perinteikkyyden vuoksi: vanhaa osataan edelleen arvostaa. Uudiskohteissa vaatimukset asunnon ominaisuuksista ovat sen sijaan paljon korkeammat – esimerkiksi sauna ja parveke on löydyttävä.

Pääkaupunkiseudulla itäinen kantakaupunki edelleen suosittu nuorten keskuudessa

Pääkaupunkiseudulla kysyttyjä asuinalueita erityisesti nuorten keskuudessa ovat kantakaupungin lisäksi edelleen Kallio ja muut itäisen kantakaupungin alueet.

Muita nousevia asuinalueita ovat hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevat alueet, kuten Helsingin Lauttasaari ja Espoon Tapiola, jotka sijaitsevat rakenteilla olevan länsimetron reitin varrella.

Tampereella trendikkäitä alueita vuokra-hakijoiden keskuudessa ovat Ala-Pässärin mukaan keskusta, Tampella, Ratina, Tammela, Kaleva ja Hämeenpuisto.
 

Lisätietietoja:
Sari Halkosalmi, myyntijohtaja, Retta Asuntovuokraus
puh. 0400243465
Sari.Halkosalmi@retta.fi