Sisäänmuuttajan muistilista – Asiantuntijan vinkit uuteen vuokra-asuntoon muuttavalle

Muuttajan muistilista Retta Asuntovuokraus. Nainen ja mies yhdessä käyvät tabletilla läpi muuton check -listaa.

Muuttohuumassa itsestäänselvyydetkin voivat unohtua. Haastattelimme Retta Asuntovuokrauksen asiantuntijaa ja kokosimme muistilistan uuteen asuntoon muuttavalle helpottamaan muuttourakkaa.

  • Suuremmat vuokranantajayhtiöt tekevät asunnoilleen huoneistotarkastuksen ennen muuttoa. Yksityisellä puolella muuttotarkastus kannattaa tehdä yhdessä vuokranantajan kanssa kirjallisesti. Kuvia voi ottaa liitteeksi.
  • Kotivakuutuksen olisi hyvä olla voimassa jo ennen varsinaista muuttopäivää, jos esimerkiksi pääsee viemään tavaroitaan asuntoon etukäteen. Kotivakuutus kannattaakin aloittaa päivästä, jolloin asukas saa avaimet haltuunsa eli asunnon hallintaoikeus siirtyy uudelle vuokralaiselle. Kotivakuutuksen tulee olla tarvittavan laaja ja siihen tulee sisältyä myös vastuuvakuutus, joka kattaa myös asukkaan mahdollisesta huolimattomuudesta aiheutuvat vahingot.
  • Muista vuokravakuus. Vakuus on suoritettava ennen avainten luovutusta. Vuokravakuus maksetaan joko vuokranantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten erikseen tehdylle omalle vuokravakuustilille.
  • Tee muuttoilmoitus maistraattiin. Osoitteessa muuttoilmoitus.fi voit tehdä muuttoilmoituksen, joka välittyy myös Väestörekisterikeskukseen ja Postiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa, mutta lain mukaan kuitenkin viimeistään viikko muuton jälkeen. Mikäli omistat koiran ja muutat uuteen kuntaan, tulee sinun tehdä muuttoilmoitus myös Kennelliittoon.
  • Tee ajoissa sähkösopimus uuteen asuntoon ja irtisano vanha sopimuksesi, kun muuttopäivä on tiedossa.
  • Tehtyäsi virallisen muuttoilmoituksen osoitetietosi välittyvät eteenpäin esimerkiksi viranomaisille, monille pankeille sekä suurimmalle osalle aikakausilehdistä. Tarkista kuitenkin, että esimerkiksi päivittäinen sanomalehtesi kääntyy oikeaan osoitteeseen ja käyttämäsi verkkokaupat tietävät uuden osoitteesi. Muista informoida myös työnantajaasi sekä ystäviäsi ja sukulaisiasi.
  • Jos tarvitset lisää avaimia, sovi siitä vuokranantajasi kanssa. Lisäavaimia ei saa teettää ilman asunnon omistajan suostumusta. Jos tarvitset enemmän avaimia kuin vuokrasopimukseesi kuuluu, voit joutua itse vastaamaan teettämisen kuluista.
  • Vanhan asukkaan autopaikat ja saunavuorot eivät välttämättä siirry uudelle asukkaalle automaattisesti, vaan isännöitsijätoimisto tai huoltoyhtiö voi jakaa ne taloyhtiön asukkaille jonotusjärjestyksessä.
  • Muista tehdä muuttoilmoitus myös huoltoyhtiöön. Jos muuttoilmoitus jää tekemättä, huoltoyhtiö ei välttämättä voi päästää sinua sisään, jos esimerkiksi unohdat avaimesi kotiin. Tee muuttoilmoitus sekä uuden että vanhan taloyhtiösi huoltoyhtiöön.
  • Tarkista, onko tuleva asuntosi kaapeli- vai antennitalous. Tarvitset tietoa esimerkiksi oikeanlaista internet-yhteyttä varten. Voit tarkistaa asian tulevalta vuokranantajaltasi tai suoraan palveluntarjoajaltasi, esimerkiksi nettisivujen osoitehausta. Taloyhtiöltä kannattaa tarkistaa myös sisältyykö vuokraan laajakaista.
  • Ota selvää, löytyykö uudesta asunnostasi toimiva palovaroitin. Jos ei, on sen hankkiminen vuokralaisen vastuulla.
  • Rettan hallinnoimaan taloyhtiöön muuttaessasi ota käyttöön sähköinen palvelukanava OmaRetta, josta näet kätevästi muun muassa taloyhtiön tiedot ja oman vuokranmaksutilanteesi. Palvelun kautta myös vikailmoituksen tekeminen on sujuvaa ja nopeaa. Lue lisää >

Tutustu myös muihin vuokralaisten vinkkeihin!