Asuntomarkkinoiden näkymät – Miten tämä vuosi meni, mitä ensi vuonna on odotettavissa?

Ostajan markkinat ovat jatkuneet asuntokaupassa. Kuluttajat ovat epävarmoja oman taloutensa ja yleisen taloustilanteen kehittymisen suhteen. Alhaisesta korkotasosta johtuen asuntolainoja on kuitenkin nostettu entiseen malliin, syyskuussa jopa hieman enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on ollut laskusuuntainen loppuvuodesta 2011 lähtien ja tämän vuoden kolmannella kvartaalilla se väheni noin 11 % viime vuoteen verrattuna. Samaan aikaan hinnat ovat kuitenkin nousseet. Keskineliöhinnat nousivat tammi-syyskuussa 2,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan nähden ollen 2 672 €/m2. Vastaava kehitys uusien kerrostaloasuntojen kohdalla oli +5,5 % (keskineliöhinta 3 999 €/m2). Koko maan tilastojen taakse kätkeytyy monta erilaista alueellista tarinaa. Hintojen kasvu on ollut voimakasta etenkin pääkaupunkiseudulla ja erot ovat suuria. Pääkaupunkiseudun asuntojen neliöhinnat  ovat kaksinkertaisia muuhun Suomeen verrattuna. Vuokrat ovat nousseet tasaisesti, pääkaupunkiseudulla eniten. Tämän vuoden kolmannella kvartaalilla asuntojen vuokrat nousivat keskimäärin 3,5 % koko Suomessa ja 4 % pääkaupunkiseudulla. Kasvukaupunkien keskustoissa pienten asuntojen kysyntä ja sen mukana vuokrat ovat nousseet ripeästi.

Asuntomarkkinakatsaus

Johtaja Timo Tikkinen Retta Managementista uskoo, että asunnot tulevat edelleen olemaan hyvä ja stabiili omaisuusluokka. Talouden kuvan ollessa haastava, kaksi asiaa korostuu erityisesti asuntoa vuokrattaessa: laadukkaan vuokralaisen valinta ja oikean vuokratason määrittäminen. Näillä vältetään vuokraamattomuudesta johtuvat katkokset vuokrakassavirrassa.  ”Nämä tekijät ovat ykkössijalla muutenkin, mutta korostuvat entisestään tällaisessa markkinatilanteessa. Meidän kokeneet vuokravälittäjät ja Huoleton-palvelumme yhdessä turvaavat onnistuneen sijoituksen ja vuokrauksen.” Tikkinen kuvailee.

Hyvää hinta-laatu -suhdetta Tampereelta

Tampere on Retta Asuntovuokrauksen voimakkaimpia kasvukeskusalueita. Optimaalinen sijainti, yliopisto, kiinnostavat työpaikat ja vireä kaupunkielämä vetävät puoleensa, ja asumiskustannukset ovat silti edelleen järkevällä tasolla.

Myyntijohtaja Hannu Ala-Pässäri Tampereen Retta Asuntovuokrauksesta iloitsee pienestä markkinoiden piristymisestä lokakuussa: ”Nyt on asuntojen hinnoittelu ollut onnistunutta ja vuokrakantakin oikeanlaista kysyntään nähden.” Tampereella vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta on ollut 2 465 euroa tänä vuonna (tammi-syyskuu). Hinta ei ole juurikaan viime vuodesta muuttunut. Vastaavista neliöistä pääkaupunkiseudulla saa maksaa keskimäärin 3 859 euroa. Uusien asuntojen hinnat sen sijaan ovat nousseet noin 10 % viime vuodesta.  Ala-Pässäri nostaakin esiin kiinnostavia uusia asuinalueita, joita syntyy vanhojen tuttujen kaupunginosien yhteyteen, kuten vehreä Vuores Hervannan lähelle sekä piakkoin Kalevan kylkeen nouseva Kalevanrinne.

Näiden lisäksi tietysti keskustan alue, Tammela ja Kaleva ovat suosittuja sijoitusasuntokohteita, koska ne sijaitsevat kävelymatkan päässä yliopistosta. Ala-Pässäri houkuttelee sijoittajia Tampereelle: ”Täällä on järkevä hintataso, kohtuullisen varma 4–6 prosentin vuokratuotto sekä hyvää vuokralaispotentiaalia. Lisäksi uudistalokanta on laadukas, joten sijoittajan ei tarvitse huolehtia korjausvelkataakasta.”

Vuokrat ovat jatkaneet nousuaan myös Tampereella. Viime vuoteen verrattuna vuokrat ovat nousseet keskimäärin lähes 5 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin muissa kasvukeskuksissa. Sijoittajan kannalta Tampere on siis ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.