Asuntosi sisäilma kuntoon – Asiantuntija vinkkaa

Asukkaan on hyvä tietää, että omilla toimilla on mahdollista saada asunnon sisäilma paremmaksi. Nappaa artikkelista neuvot hyvän sisäilman ylläpitämiseksi.

Tunkkainen ilma, käytävästä tuleva ruuan tuoksu, runsas tuuletuksen tarve talvella ja höyry, joka ei haihdu kylpyhuoneen peilistä pitkään aikaan vielä suihkuhetken jälkeenkään. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että asunnon sisäilma ei ole kunnossa.

Rettan energia- ja ympäristöpalveluiden johtaja Mari Rajaniemi muituttaa, että hyvä sisäilma on monen asian summa. Sisäilman laatuun vaikuttavat muun muassa rakennuksen ilmanvaihtoratkaisut, rakennusmateriaalit, sääolot ja sijainti. Jos asunto sijaitsee esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, kulkeutuvat liikenteen aiheuttamat hiukkaspäästöt ja katupöly helpommin sisälle asuntoon.

Asukas voi vaikuttaa sisäilman laatuun esimerkiksi säännöllisellä siivoamisella ja venttiilien puhdistamisella. Esimerkiksi sisustusmateriaalit, kuten pörröiset matot, voimakastuoksuiset pesuaineet, tupakointi, lemmikit, ruoanvalmistus ja vaatteet irrottavat hiukkasia sekä kemiallisia epäpuhtauksia asunnon sisäilmaan.

On tutkittu, että nykyihminen viettää sisällä enemmän aikaa kuin koskaan aikaisemmin, siksi sisäilmasta on tärkeää pitää hyvää huolta, Rajaniemi sanoo.

Huolehdi ilmanvaihtoventtiilien puhdistamisesta

Keittiön, saunan, kylpy- ja vaatehuoneiden katonrajassa sijaitsevat poistoilmaventtiilit on tärkeää pitää auki ja puhdistaa säännöllisesti, jotta ne eivät pääse tukkeutumaan. Ne poistavat asunnosta ilmaa ja vievät samalla kosteutta ja epäpuhtauksia pois huoneilmasta.

– Energiakatselmuskierrosten mittausten yhteydessä havaitaan usein, että osa kylpyhuoneiden poistoilmaventtiileistä on tukkeutunut pölystä. Tämä vaikuttaa osaltaan siihen, ettei ilma vaihdu kylpyhuoneessa tarpeeksi. Asukkaalle tämä voi näkyä esimerkiksi siten, että kylpyhuone ei kuivu riittävän nopeasti, sanoo Rajaniemi.

Myös seinissä tai ikkunoissa sijaitsevat tuloilmaventtiilit on hyvä pitää auki ja puhdistaa säännöllisesti. Näin huoneistoon tulee riittävästi korvausilmaa. Jos ilma ei pääse asuntoon oikeita reittejä, imeytyy se asuntoon esimerkiksi postiluukusta, asunnon rakenteista tai viemäristä. Tämä voi osaltaan aiheuttaa sisäilmaongelmia, kuten tunkkaista ilmaa, hajuhaittoja ja epäpuhtauksia huoneilmaan.

Oikea lämpötila asunnossa parantaa sisäilman laatua

Suosituslämpötila asunnoissa on 21 astetta ja makuuhuoneessa muutamaa astetta viileämpi. Oikeaa lämpötilaa kannattaa seurata lämpötilamittarilla. Mittauspaikka ja korkeus tulee myös huomioida, jotta tulokset olisivat luotettavia.

Suomalaisissa asunnoissa on harvoin jäähdytysmahdollisuutta, minkä vuoksi kesällä asuntojen lämpötilat voivat kohota. Asuntoa ei kannata kuitenkaan tuulettaa päivällä avaamalla ovia ja ikkunoita ja jättämällä ne auki esimerkiksi työpäivän ajaksi, sillä ulkoa tuleva lämmin ilma voi nostaa asunnon lämpötilaa entisestään. Sen sijaan päiväksi kannattaa sulkea verhot ja sälekaihtimet ja yöllä tehostaa ilmanvaihtoa ristivedolla

Jos asunto vaatii talvellakin runsaasti tuulettamista, on sen lämpötila useimmiten liian korkea. Rajaniemi muistuttaa, että liian korkea lämpötila voi aiheuttaa ongelmia myös terveydelle.

– Jokainen kokee lämpötilan eri lailla. Asukas kuitenkin tottuu helposti lämpimään eikä huomaa, kuinka lämmintä asunnossa oikeastaan onkaan, sanoo Rajaniemi.

Kylpyhuoneen lattia ja kalusteet on hyvä kuivata suihkun jälkeen

Myös liiallinen sisäilman kosteus on haitallista. Jos asunnon ilma ei kierrä, ylimääräinen kosteus ei pääse pois ja epäpuhtaudet, kuten ihmisten ja eläinten mukanaan tuoma katupöly ja hengityksen hiilidioksidi, jäävät asuntoon. Kosteutta asunnossa nostavat esimerkiksi hengittäminen, hikoilu, ruoanlaitto, peseytyminen ja pyykinpesu.

Kylpyhuoneen lattia tuleekin kuivata aina suihkuhetken jälkeen. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, on se hyvä pitää päällä, jotta vesi kuivuu kylpyhuoneesta mahdollisimman nopeasti. Roiskeet tulisi kuivata myös kylpyhuoneen kalusteista, sillä vesi voi vahingoittaa pidemmällä aikavälillä esimerkiksi vessan puisia allaskaappeja tai ovia.

– Jotta asuntoihin ei syntyisi turhaa kosteutta, kannattaa pyykit kuivattaa mahdollisuuksien mukaan kylpyhuoneessa, pyykkituvassa tai ulkona, sanoo Rajaniemi.

Puhdista venttiilit ja siivoa säännöllisesti

Asunnon säännöllinen siivous ja venttiilien puhdistus ovat helpoin tapa saada asunnon sisäilma paremmaksi.

Tietyt viherkasvit parantavat tunnetusti asunnon sisäilmaa. Toisinaan niiden multa kuitenkin pääsee homehtumaan, mikä voi aiheuttaa itiöitä sisäilmaan.

Katso täältä sisäilman tarkastuslista, jonka avulla voit ylläpitää hyvää sisäilmaa asunnossasi.